Magnezyum eksikliği, mide krampları, kas spazmları ve kalp çarpıntısına neden olabilir.
Magnezyum minerali vücut için hayati önem taşıyan 11 mineralden biridir (Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, krom, iyot, selenyum, magnezyum), belki de en önemlisidir.
Magnezyum (Mg), insan vücudunda bulunan miktar açısından dördüncü (70 kg’lık bir insanda 2000 mEq), intrasellüler alanda bulunan miktar açısından potasyumdan sonra ikinci sırada bulunan ve üçbinden fazla enzimin fonksiyon görmesi için gerekli olan bir esansiyel elementtir. Kaynak: Genel Tıp Dergisi, 2004 sayı : 40, Magnezyumun klinik önemi-Görmüş ve Ergene, http://geneltip.org/upload/sayi/40/GTD-00294.pdf
Yetişkinlerde: 1.8-2.6 mg/dL (desilitre) arasında
Çocuklarda: 1.7-2.1 mg/dL arasında,
Yeni doğanlarda: 1.5-2.2 mg/dL arasında olmalıdır.
Sağlıklı bir insan vücudunda ortalama 20-28 gram magnezyum bulunmaktadır. Vücut ağırlığının % 0.05’ini oluşturmakta olan magnezyum, birçok enzimin çalışması için gerekli bir mineraldir. Vücut kendi başına bu minerali üretemediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekir. Magnezyum toprakta ve deniz suyunda bulunur. Vücudumuzda da sürekli doldurulması gereken bir magnezyum rezerv alanı vardır. Yani bu mineralin sayısız fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir. Yanlış beslenme veya toprakta bu mineralin giderek azalması magnezyumun vücut tarafından yeteri kadar alınamamasına neden olur. Fazla terleyen, laksatif veya diüretik ilaç kullanan kişilerde vücuttan daha fazla magnezyum atılır. Stres, gebelik, emzirme gibi durumlarda ise vücudun magnezyuma ihtiyacı artar. Vücut bu minerali dışarıdan yeteri kadar alamadığı taktirde kemiklerde depolanmış olan magnezyumu tüketmeye başlar. İnsan vücudundaki magnezyumun % 60’ı kemik ve dişlerdedir. Kalan % 40’ı kan, doku ve diğer vücut sıvılarında yer alır. Beyin ve kalpte diğer dokulardan daha yoğun bulunur. Dünya Sağlık Teşkilatının (WHO) ve Almanya Beslenme Enstitüsünün (DGE) belirlediğine göre, insan vücudunun günde ortalama 280-350 mg magnezyuma ihtiyacı bulunmaktadır. Alınan magnezyumun %30-40’ı barsaklardan emilmekte, birçok vücut fonksiyonun eksiksiz ve randımanlı olarak çalışabilmesi için gerekli olan magnezyumun gıdalardan temin edilmesi, vücuttaki magnezyum depolarının sürekli doldurulması gerekmektedir.
Magnezyum minerali sağlığı bozulmamış toprakta bol miktarda bulunmaktadır. Topraktan bitkilere kolaylıkla magnezyum geçişi sağlanmakta, beslenme yolu ile insan vücuduna alınmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken toprağın doğasının bozulmamış olması, organikliğini kaybetmemesi ve aşırı derecede kimyasal maddelere maruz kalmamış olmasıdır. Klorofilin temel maddesi olduğu için rengi koyu yeşil sebzeler, tahıl ürünleri, balık, badem, fındık, fıstık, ceviz, soya fasulyesi, kuşkonmaz, soğan, domates, havuç, kereviz, pırasa, gravyer peyniri, hurma, kara turp, ayçiçeği, kakao, muz, dil balığı ve sert sular magnezyumdan zengindir. Bazı sebzelerde ve tahıllarda bulunan oksalat ve fitat, demiri olduğu gibi, magnezyumu da bağlayarak emilmesini güçleştirir. Besinlerdeki magnezyum miktarının yaklaşık % 40- 60’ı vücut tarafından kolay emilir.
Yeşil yapraklı sebzelerde kuzukulağı 103 mg magnezyum içeriği ile en zengin magnezyum içeriğine sahip sebzedir. Sonraki sırayı ıspanak ve pazı 80 mg magnezyum içeriği ile takip etmektedir. Semizotu 68 mg magnezyum, maydanoz 50 mg magnezyum, roka 47 mg magnezyum, tere 38 mg magnezyum, kıvırcık ve marul 14 mg magnezyum içermektedir.
Kuruyemişlerde magnezyum içeriği en yüksek kabak çekirdeği 535 mg, ay çekirdeği 325 mg magnezyum içermektedir. Kurubaklagillerden magnezyum içeriği en yüksek fasulye 190 mg, mercimek 122 mg magnezyum içermektedir. Çikolatanın ham maddesi olan kakaoda 400-500 mg arası magnezyum içermektedir.
Aşağıdaki tabloda bazı besinlerin magnezyum içerikleri verilmiştir.
Besin | MG (mg/100gr.) | Besin | MG (mg/100gr.) | Besin | MG (mg/100gr.) | Besin | MG (mg/100gr.) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Badem | 300 | Ceviz | 158 | Brokoli | 30 | Süt | 10 |
Yulaf | 276 | Esmer Pirinç | 110 | Muz | 29 | Pirinç | 6 |
Kestane | 225 | Kepekli Ekmek | 85 | Pişmiş Patates | 25 | Mısır Gevreği | 6 |
Susam | 200 | Ispanak | 80 | Beyaz ekmek | 20 | Elma | 4 |
Tuzlu Fıstık | 183 | Pişmiş Fasulye | 40 | Az Yağlı Yoğurt | 17 | Bal | 0,6 |
Magnezyum ihtiyacı cinsiyet, yaş gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yetişkin bir kadın günde ortalama 300 mg, yetişkin bir erkek ise günde ortalama 350 mg magnezyum alması önerilmektedir. Yaşa, cinsiyete ve ihtiyaca göre ortalama günlük magnezyum alımı aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Yaş – Durum | Erkek | Kadın |
---|---|---|
0-6 aylık | 30 mg | 30 mg |
6-12 aylık | 75 mg | 75 mg |
1-3 yaş | 80 mg | 80 mg |
4-8 yaş | 130 mg | 130 mg |
9-13 yaş | 240 mg | 240 mg |
14-18 yaş | 410 mg | 360 mg |
18-30 yaş | 400 mg | 310 mg |
30 yaş üstü | 420 mg | 320 mg |
Gebe | – | 360 mg |
Emziren anne | – | 320 mg |
Normal plasma magnezyum konsantrasyonu 1.7-2.1 mg/dl = 0.7-0.9 mmol/L = 1.4-1.7mEq/L dir. Magnezyum eksikliği ayrıca, hipomagnezemi olarak bilinmektedir. Serum magnezyum konsantrasyonuna göre magnezyum eksikliği şiddeti belirlenmekte ve eksikliğin giderilmesi üzerine tedavi planlanmaktadır. Serum Mg konsantrasyonu 1.6 mEq/L’nin (< 1.9 mg/dl) altına indiğinde şiddetli hipomagnezemi olarak değerlendirilmektedir.
Magnezyum eksikliği sonucu kas sisteminde sorunlar meydana gelmektedir. Bunlar;
Magnezyum eksikliği sonucu sinirsel iletimin engellenmesi sonucu psikolojik belirtiler meydana gelmektedir. Magnezyumun yeterli alımının antidepresan alımı kadar psikolojik yönde etkili olduğu bildirilmiştir. Bunlar;
Magnezyum eksikliğine göre magnezyum eksikliği giderilmeye çalışılır. Öncelikle magnezyumdan zengin olan koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişler doktor ve diyetisyen gözetiminde beslenmesine dahil edilerek birincil olarak eksiklik giderilmektedir.
Magnezyum eksikliğinin şiddetli olması durumunda damar yolu ile magnezyum tedavisi uygulanmakta veya doktor tarafından önerilen magnezyum tabletler kullanılmaktadır.
Böbrek hastalarında magnezyumun vücuttan atımının zor olmasından dolayı doktor tavsiyesi dışında kullanmamaları gerekmektedir.
Kaynak :
Genel Tıp Derg 2004;14(2) Magnezyumun klinik önemi-Görmüş ve Ergene; 09/08/2018, 21:28:01, http://geneltip.org/upload/sayi/40/GTD-00294.pdf
09/08/2018, 21:28:01, https://aysetugbasengel.com/magnezyum-eksikligi-belirtileri-nelerdir-tedavisi-nasil-olur/
![]() |
Tel ![]() |
08504661980 |
Tel | 08504662980 | |
e-posta | Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. |
Copyright © 2017 Ersağ Evimde. Tüm hakları saklıdır.
Bu sayfa bir Çevre Gönüllüsü Sayfasıdır.
Ersağ Şirketinin Resmi Sitesi değildir.