Gıda Takviyesi Nedir? ----1----- (Ümmühan İLBAY Hanımdan alıntı)
- Günlük almamız gereken besinleri günümüz yaşam koşullarında yeterince alamadığımız ve aldığımız besinlerde de doğru besini kullanamadığımız için normal beslenmeyi desteklemek amacıyla günlük alım dozu belirlenmiş bitkisel ürünlere" takviye edici gıda" yada "gıda takviyesi" denilmektedir.
- Takviye edici gıdalar ilgili bitkilerin vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerininin ayrıştırılıp ekstre edilmesiyle ve bu ekstrelerin de kapsül, sıvı yada tablet haline getirilmesi şeklinde hazırlanır.
- Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez.
- TAKVİYE EDİCİ GIDALAR İLAÇ DEĞİLDİR.
- Takviye edici gıdalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili mevzuatlarınca belirlenir ve tüm resmi prosedür ve işlemler bu bakanlık tarafından yürütülür.
- Günlük alım miktarı yaşa, kiloya ve kişinin mevcut rahatsızlıklarına göre değişir.
- Üreticinin belirttiği tavsiye edilen günlük kullanım miktarlarına riayet edilmesi gerekmektedir.
- Takviye edici gıdaların etiketinde, sunumunda ve reklamında; bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere sahip atıfta bulunan ifadeler yer alamaz.
- Etiketlerde bakanlıktan alınan "takviye edici gıda onay numarası ", üretici tarafından tüketilmesi tavsiye edilen günlük porsiyon miktarı, "Tavsiye edilen günlük porsiyonu aşmayın", "Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçemez", Çocukların ulaşamayacağı yerde saklayın",İLAÇ DEĞİLDİR", "Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılamaz", Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın", ifadeleri bulunmalıdır.
- Ayrıntılar
-
16 Haziran 2017 tarihinde yayınlandı.
-
20 Temmuz 2017 tarihinde oluşturuldu
-
Son Güncelleme: 20 Temmuz 2017
-
Gösterim: 5663